Op 22 april is de jaarlijkse dag van de aarde. De dag wil mensen laten nadenken over hun consumentengedrag en de invloed hiervan op de aarde.

"Men vergeet vaak dat klimaatveranderingen veel meer gevolgen hebben dan een verandering in het CO2-gehalte en in de temperatuur van de lucht", zegt Mieke Sterken, experte in klimaatverandering.

"De impact op veranderingen in zee zijn soms minder gekend, maar niet minder gering. Klimaatveranderingen veroorzaken veranderingen in temperatuur, zuurtegraad en zuurstofgehalte in de oceaan. In sommige gebieden zijn daardoor hele ecosystemen ontwricht."

"De rundveehouderij wordt terecht beschouwd als een sector met een belangrijke impact op het broeikasgasprobleem", zegt Leen Vandaele, onderzoekster rundveevoeding bij het Instituut voor Landbouw-, Visserij- en Voedingsonderzoek. "Methaangas dat geproduceerd wordt door herkauwers is dan ook 34 keer 'straffer' dan CO2."

"Er wordt nu geëxperimenteerd met voedercomponenten of -additieven die de methaanproductie kunnen verminderen. Men werkt ook aan oplossingen voor de onrechtstreekse emissies gerelateerd aan de veeteelt, zoals slimme rantsoenkeuzes."

"Het milieu kreunt onder de overdaad aan spullen. Tegelijk hadden we met z'n allen nog nooit zoveel materiële welstand, maar ook nooit zo weinig tijd om van al die welvaart te genieten."

"Met onze organisatie Netwerk Bewust Verbruiken willen we een eenvoudige en duurzame levensstijl promoten. Daarom zetten we mensen op weg om te delen, te hergebruiken, te ruilen en te repareren." Dat zegt Barbara Janssens, coördinator van Netwerk Bewust Verbruiken.

"Samen met Bond Beter Leefmilieu stelden we ook 10 beleidsmaatregelen op voor betere producten. Voor veel producten is de kwaliteit tegenwoordig immers ondermaats en is het ook goedkoper om een nieuw product te kopen in plaats van het oude te herstellen. Dat staat haaks op 'consuminderen'."